Снимка: архив Булфото

43 миньори от нощната смяна в мина „Черно море“ започнаха ефективна стачка под земята в знак на протест заради неизплатените им заплати, съобщи БНР. Вчера следобед изтече ултиматумът, който мъжете дадоха на енергийното министерство да преведе пари, за да им бъдат издължени възнагражденията.

Те не са получавали заплатите си от два месеца.

Още по темата
Лидерът на КНСБ в мина „Черно море“ Чавдар Николашев каза пред БНР, че миньорите няма да излязат, докато не получат парите си. По негова информация заплатите за юли вече са преведени и се очаква по обяд да бъдат получени. Ако това се потвърди, според Николашев е възможно да има промяна в позицията на протестиращите.

Освен 43-мата от нощната смяна, които са под земята, подкрепа за стачката дават и колегите им от дневната. Те са на работното си място и няма да влязат в мината, обясни лидерът на КНСБ.

Николашев обясни, че хората са на 300 метра под земята, където въздухът се подава изкуствено. Около 10 часа сутринта двама миньори бяха изведени навън заради високо кръвно.

Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. Това обясни пред БНР председателят на миньорския синдикат към „Подкрепа“ Ростислав Радуков. Той допълни, че ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase