Снимка: Булфото, архив

Хотелиерите от Слънчев бряг излизат на протест и ще блокират пътя Бургас - Варна от 11:30 ч. утре.

Те настояват да бъде създадено самостоятелно министерство на туризма, а националните курорти да станат автономни.

Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова коментира пред БНР, че акцията им търси вниманието на кандидат-депутатите, а не на служебния кабинет, защото той не може да реши проблемите в сектора, които са трупани с години.

Тя е категорична, че ново ведомство, което да отговаря само за туризма, ще реши много проблеми в сектора.

„Ние сме неглижирани от много години и не е нормално един структуроопределящ отрасъл в икономиката, какъвто е туризмът, който внася 15 на сто от БВП, да бъде поставен в такова унизително положение и да търсим начин сами да си решаваме проблемите, вместо държавата да обърне поглед към големите курорти“, заяви Елена Иванова.

Според нея, ако има самостоятелно министерство на туризма, курортите ще получат автономност, за която настояват, както и ще се реши проблемът с рекламата.

„Ще бъде решен и проблемът със сигурността на нашите туристи и на хората, работещи в туризма, което сега нямаме. Ще бъде решен и проблемът с инфраструктурата в местата за настаняване, в курортите, които много страдат, защото ние предлагаме петзвездни хотели и еднозвездна инфраструктура“, оплака се още тя.

По думите й хотелиерите искат автономност на курортите, защото общините, на чиято територия се намират, не решават проблемите им.

Хотелиери от цялата страна са изразили подкрепата си, допълни Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase