Снимка: архив Булфото

Към 1 септември броят на починалите от „син език“ овце у нас е близо 6500. Това обяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той обясни, че ситуацията при козите и говедата не е толкова сериозна. „Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на тези, които умират, вече намалява”, каза още Костов.

По данните на министерството към днешна дата само 7 области са „чисти“ от болестта. Това означава, че от тези райони може да се търгува с животни. 

Още по темата
Предстои кабинетът да одобри отпускането на 1,8 млн. лв. за борба със заболяването, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Костов съобщи, че със „син език“ са заразени и диви животни, а най-засегнати са муфлоните.

Земеделският зам.-министър съобщи, че липсва информация за мерки срещу болестта от българска страна в продължение на 45 дни.

Той припомни, че съобщения за наличието на „син език“ в Гърция са направени още на 15 май, а у нас първият случай е регистриран на 10 юни.

В Румъния също е дошла болестта и то най-вероятно от нас.

Междувременно от областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Търговище съобщиха пред БТА, че за 11 села в областта има потвърдени положителни резултати за болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase