Снимка: архив Булфото

Полицията ще продължи да охранява Националния музей „Шипка”, разположен на едноименния връх в Стара планина. Решението взе днес служебното правителство и така разреши драмата с охраната на емблематичния паметник.

Още по темата
Проблемът стана ясен в началото на август, когато се разбра, че МВР вече няма да охранява музея на върха, защото според новия закон той не влиза в стратегическите обекти за полицията.

Скандалът засегна и Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

В същото време министерството на културата обясни, че в бюджета му не са предвидени средства, с които да поеме охраната, а няма и резерви. Докато спорът течеше, музеят на Шипка стана обект на кражба, която още се разследва.

С днешното решение правителството удължи срокът, в който МВР ще охранява двата музея и галерията. Той ще е до 31 март 2015 година. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана, са мотивите на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase