Снимка: архив, Ιmpact Press Group

Две деца от Долна баня ще бъдат изведени от семейството си заради съмнения, че родителите умишлено са давали лекарства на едното от децата, за да го инвалидизират и да получават помощи, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" - Ихтиман е предприел спешната мярка след постъпил сигнал от специализирана детска болница. Според лекарите става дума за умишлено и продължително даване на медикаменти с цел инвалидизиране на детето и облагодетелстване на тази база от системата за социално подпомагане.

2-годишната Нели била приемана многократно в различни болници. В кръвта на детето е открито вещество от хапче за кръвно налягане за възрастни.

До края на днешния ден Нели и по-голямата й сестра ще бъдат изведени от семейството и настанени в семейство на роднини.

По случая е образувано и досъдебно производство. 

Семейството не получава месечно социално подпомагане, тъй като е санкционирано да връща неправомерно получени помощи поради установен фалшив ТЕЛК за другото дете в семейството - от август 2012 г. с диагноза "астма".

Решението за извеждането на децата от семейството е било взето на организирана мултидисциплинарна среща днес с участието на представители на МВР, Районна прокуратура, Дирекция "Социално подпомагане" - Ихтиман, лекар от МБАЛ - Ихтиман, представител на общинска администрация - Долна баня, и родителите на децата.

Грижата за двете деца ще бъде активно наблюдавана от социалните работници от отдел "Закрила на детето" и органите на МВР, посочиха от агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase