Снимка: архив, БулФото

На днешния храмов празник на Троянския манастир - Успение на Пресвета Богородица, всички средства, които се съберат пред прочутата чудотворна икона Троянската Пресвета Богородица - Троеручица от доброволните дарения на поклонниците, ще бъдат предоставени за бедстващото население на град Мизия. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква.

Още по темата

Хиляди православни християни от всички краища на страната и извън нея идват на 15 август за празника Успение Богородично в Троянския манастир и се покланят пред светинята, съхранявана от векове в обителта - Пресветата Богородица - Троеручица, посочват от Синода.

Отново с благословението на патриарх Неофит днес Българският Червен кръст /БЧК/ и Българската православна църква /БПЦ/ организират съвместна благотворителна инициатива в подкрепа на пострадалите при последните наводнения в страната.

Във връзка с инициативата от 9.00 до 12.00 часа днес доброволци на БЧК с отличителни знаци ще присъстват с дарителски касички на тържествената литургия в и около столичните храмове - "Св. Александър Невски", "Св. София", "Св. Неделя", "Св. Седмочисленици" и "Св. Георги Победоносец", както и в храмове във Враца, Габрово, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Стара Загора, Търговище, Хасково, Русе, Смолян, Сливен, Банско, Гоце Делчев.

Тивериополският епископ Тихон днес от 10.30 часа ще отслужи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите жители в районите, сполетени от водната стихия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase