Снимка: Булфото, архив

Районните здравноосигурителни каси ще работят с удължено работно време до 31 август, когато изтича срокът за презаверка на рецептурните книжки. Тя се налага заради влезлите в сила европейски правила, променящи кодовете на заболяванията, за които се отпускат медикаментите.

Още по темата
Служители от Столичната здравноосигурителна каса ще работят извънредно с граждани през оставащите три съботи.

Обслужването ще се извършва от 07.00 часа на едно гише, а от 08.00 часа ще работят общо 6 гишета, съобщиха от НЗОК.

И в РЗОК-Пловдив е създадена организация за дейност на служителите в извънработно време.

Освен нормалния ритъм на обработка на рецептурните книжки през работния ден служителите остават и след това (включително и в събота и неделя), за да заверят предварително събраните срещу даден уникален номер и дата книжки на желаещите да не чакат на опашка.

Ръководството на РЗОК - Пловдив действа в колаборация с кметовете на общините в областта, които събират рецептурните книжки на хората от своите райони, предоставят ги за обработка и ги връщат на пациентите.

НЗОК уверява гражданите, че който не успее да презавери рецептурната си книжка до края на месеца, няма да изгуби правото си на лекарства, напълно или частично платени от НЗОК.

Когато дойде датата да се вземе рецептата за следващата доза медикаменти, пациентът следва да отиде първо при личния си лекар да си вземе рецептата, а след това – в районната здравна каса по местоживеене, където ще си презавери книжката, и оттам - в аптеката, да си получи лекарствата. Няма никакво основание хората да се притесняват, че ще бъдат оставени без лечение, увериха от Касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase