Снимка: БТА

Мизия може да кандидатства за финансова помощ от Европейския съюз, ако щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро. Това обяви еврокомисарят по реакция при кризи Кристалина Георгиева. Тя посети тежко пострадалия град заедно с вътрешния министър Йордан Бакалов и председателя на БЧК Христо Григоров.

Още по темата
"До 12 седмици трябва да разберем дали щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС", каза Георгиева.

Областният управител Венцислав Василев съобщи, че по първоначални данни нанесените щети са за 30 млн. евро. Той обаче допълни, че в тази сума не са включени щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, защото тяхната оценка още не е завършила.

В този регион най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие, каза Георгиева. Тя участва в заседание на кризисния щаб, разговаря с евакуирани хора от наводнените квартали и посети някои от засегнатите къщи и имоти в града.

По-рано днес кабинетът отпусна по 10 000 лева за близките на жертвите на наводненията във Враниловци и Мизия. На заседанието на правителството като гост присъства и Кристалина Георгиева. Тя беше номинирана от служебния кабинет за втори мандат в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase