Велизар Шаламанов отиде в Костенец. Снимка: Булфото

Няма радиационно и химическо заразяване след взрива в Костенец. Това обяви военният министър Велизар Шаламанов пред БНР. Той информира, че са извършени нужните замервания. Няма и излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрива, каза още Шаламанов.

Още по темата
По информация на кмета Радостин Радев няма опасност от последващи взривове.

Военният министър също съобщи, че инцидентът е ограничен. Потвърждава се информацията за 10 пострадали – 5 мъже и 5 жени. Те са с порезни рани от счупените стъкла. Обработени са на място, а четирима от тях пътуват за София. „Това са само служители на клон на завод „ТЕРЕМ“ и Военната логистична база, която е разположена в същия регион“, обясни военният министър.

Той информира, че на мястото на инцидента са служители на Служба КОС, „Пожарна и аварийна безопасност“, Военна полиция.

Случаят вече се разследва от прокуратурата. По думите на Шаламанов инцидентът не е свързан с „видими към момента“ нарушения на технологичния процес. „Извън района има само счупени стъкла. Всички щети ще бъдат оценени и разходите ще бъдат възстановени от завод „ТЕРЕМ“, каза още Велизар Шаламанов.

Както Dnes.bg писа по-рано, взрив избухна тази сутрин във военния завод в Костенец. Инцидентът е станал при извършване на утилизация на боеприпаси в ТЕРЕМ “Цар Самуил ЕООД“- Костенец.

Районът е отцепен от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase