Директорът на ГДПБЗН Николай Николов. Снимка: Булфото

Хората в Мизия бяха предупредени навреме за очертаващото се бедствие, обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Николай Николов, цитиран от пресцентъра на МВР.

"Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, има бедстващи, но знаем къде са.  Правим необходимото навсякъде да окажем помощ, засега няма информация за загинали, но се притесняваме какво ще заварим под срутените сгради“, посочи той.

Още по темата

Евакуираните около 500 човека са настанени в детска и градина и училище.

"Правим необходимото да окажем помощ навсякъде, където е необходимо. Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, данните се сравняват с предоставени от общината списъци на жителите. Минути преди 7 часа пристигнаха два хеликоптера на МО, които облитат непристъпните места и са в изключителна помощ“, подчерта комисар Николов.

Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца, съобщават още от МВР.

В град Мизия нивото на р. Скът се покачва, залети са улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, като има и паднали постройки. Прекъснато е електрозахранването в града поради наводнени електросъоръжения. Наводнени са жилищни сгради по улиците "Любен Каравелов", ул. "3-ти март", ул. "Сергей Румянцев", ул. "Димитър Благоев", ул. "Гаврил Генов" и ул. "Дафинка Чергарска".

Допълнителни екипи с високопроходима техника и лодки от Регионални дирекции ПБЗН- Плевен, Монтана, Ловеч, Видин, Велико Търново и Столична дирекция ПБЗН са изпратени в помощ на екипите от Враца за участие в спасителните операции.

Създадена е организация за включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Обстановката в останалите области се нормализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase