Общ преглед

Създадена е много добра организация по спасителните дейности и транспортирането на пътниците от дерайлиралия влак, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който посети мястото на влаковата катастрофа край старозагорското село Калояновец.

Още по темата

Осигурен е обходен маршрут, така че да не се пречи на нормалното функциониране на транспортната инфраструктура, добави той, цитиран от пресцентъра на МВР. Министър Йовчев отбеляза също, че има много добра координация с областната управа и местната власт. Същото мнение изрази по-рано и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Този път службите действаха при много добра координация и взаимодействие", заключи той.

Главният секретар на МВР съобщи още, че е уведомил главния прокурор с оглед определени детайли по разследването. Той уточни, че разследването на инцидента вече е поето от следователи към Национална следствена служба.

На мястото на катастрофата пристигнаха също директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция“ Тодор Гребенаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, които се включиха в координиране на съвместните действия.

Както Dnes.bg съобщи, машинист загина, а 15 души бяха ранени след тежка влакова катастрофа на входните стрелки на гара Калояновец, община Стара Загора. Установено е, че са дерайлирали локомотивът и първите 4 вагона на влака, като единствено последният е останал на релсите.

Във влака от София за Варна са пътували около 160 пътници.

Общо 7 души са прегледани в Университетската болница "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. Повечето от тях ще останат за наблюдение, но няма опасност за живота им. Най-тежко пострадал е помощник-машинистът, който е с фрактури на прешлени.

Сред пострадалите и настанени в старозагорската болница няма деца, въпреки че в последния вагон е имало деца, които са отивали на лагер.

Към момента няма нужда от кръв за пострадалите, посочиха от болницата и уточниха, че всички пострадали, включително помощник-машинистът, са на над 43 години.

В ефира на "Дарик радио“ транспортният министър Данаил Папазов обяви, че висока скорост, с която бързият влак София – Варна е навлязъл в стрелките на гара Калояновец, е една от вероятните причини за тежката влакова катастрофа.

"Информацията, която имам, е, че локомотивът се е завъртял и се е ударил някъде в третия вагон, което също навежда на мисълта, че става въпрос за превишена скорост. Все още не можем да кажем нищо. Има компетентни органи, които ще разследват", добави транспортният министър

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар