Снимка, архив Булфото

Общо 296 178 чуждестранни туристи са почивали по Южното ни Черноморие през месец юни.

Въпреки предварителните песимистични прогнози за спад в туризма заради Световното по футбол, дъждовното време и кризата в Украйна, данните сочат ръст от 8,8%, сравнено с този период на 2013 г.

По информация на Бургаската регионална туристическа камара най-много са се увеличили туристите от Латвия – с около 52%. Близо 50% е ръстът и при гостите от Литва.

Белоруският пазар бележи ръст с 44%, а полският – с 23%. Руснаците са със 17% повече, в сравнение с миналия юни. Положителна тенденция се забелязва и сред курортистите от Дания, при които се отчита ръст с около 22%.

Освен това нараства броят на чужденците, които си купуват апартаменти в област Бургас. Само на територията на община Несебър собственици на имоти са 36 000 руски семейства. Интерес към Южното ни Черноморие проявяват все повече граждани на Украйна, Беларус и Казахстан. За сметка на това брокерите отчитат по-малко сделки с клиенти от Англия.

Картината обаче не е изцяло розова. Повечето хотелиери в бургаски регион съобщават, че са намалели резервациите от Нидерландия, където спадът е с цели 73%. Има отлив също на финландци – 40,5%, швейцарци – 31%, естонци – 29% и шведи – 26%. Заради размириците в Украйна с около 22% са намалели и туристите от тази страна.

Французите и ирландците са запазили нивата си от 2013 година.

Техният брой обаче е традиционно малък, като за юни по Южното Черноморие са пристигнали съответно 720 туристи от Франция и 3789 от Ирландия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase