Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе. снимка БТА

Пролетното пълноводие на река Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе. Това съобщи директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров, който днес огледа проблемния участък, познат на русенци като "Конския плаж".

Кейовата стена е изградена преди повече от 70 години, като до момента не е правена рехабилитация по нея.

"Участъкът започна да се руши след пролетното пълноводие на река Дунав през миналата година, като през тази се вижда, че проблемът се е задълбочил", обясни Димитров и допълни, че растителността, която се е появила в кейовата стена, допълнително отежнява положението.

Община Русе има изготвен технически проект за рехабилитация и възстановяване на съоръжението, като стойността му е около 1 800 000 лева. Целта му е съоръжението не само да се ремонтира, но и да запази сегашния си вид – да бъде каменно, за да не се наруши архитектурният облик на целия район. Предвидено е да се използват каменните блокове, които водата е съборила, и едва около 10% нов камък, обясни Димитров, цитиран от БТА.

"За съжаление, нямаме финансова възможност да го осъществим и най-вероятно ще кандидатстваме пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да може да се запази това съоръжение, което е необходимо на пристанище "Пристис" и на града", каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase