Протестът на работниците пред областната администрация в Шумен. Снимка БТА

Около 400 работници в "Автомагистрали-Черно море" протестираха пред сградата на областната администрация в Шумен заради забавени плащания от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ към дружеството.

Причината е липсата на плащания за работата на фирмата по участъка между селата Панайот Волов и Белокопитово от автомагистрала "Хемус" и неизплатени заплати на служителите за април и май.

Още по темата
Според синдикалния лидер във фирмата Господин Янков "Автомагистрали-Черно море" има да получава около 12,7 млн.лв. за извършените строителни дейности в участъка. По думите му протестните действия няма да спрат, докато не бъдат платени около 8 млн. лв. от дължимите пари.

Строителите заявиха днес, че положението е много тежко, децата им са връщани от детските градини, на някои е спряно електричеството, а други са притискани от кредитори. Протестиращите скандираха „Искаме си парите’’ и развяха националния трибагреник.

На протеста беше представена декларация от синдикалната организация на КНСБ с искания за незабавно изплащане на дължимите суми. Документът бе връчен на областния управител на Шумен Венцислав Венков.

Протестът е икономически, не желаем да се политизират нашите искания, подчерта синдикалният лидер. Ако проблемът не се разреши и не се получи отговор от ответната страна, протестиращите ще прибягнат до блокиране на държавни институции и възлови пътни артерии.

От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че днес институцията е изпратила писмо до "Автомагистрали-Черно море" АД с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи по участък от магистрала "Хемус". Оттам твърдят, че при тях до момента не са постъпвали сертификати от строителя, отчитащи изпълнените строителни дейности през тази година.

Общо платената досега сума на "Автомагистрали - Черно море" АД - аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, са над 12 млн. лв. за обекта Шумен - Белокопитово от магистрала "Хемус", посочват от АПИ.

Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на  постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка. След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, посочват от АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase