Снимка: Dnes.bg

Десетки гости на Пловдив, както и пловдивчани, останаха неприятно изненадани по време на шестте празнични дни. Оказа се, че паяците в града работят въпреки почивката.

Това е заблудило голяма част от шофьорите, които са решили да паркират колите си на улицата. По никакъв начин обаче работното им време не е упоменато на поставените табели от пловдивската община, видя репортер на Dnes.bg. За разлика от Пловдив, в другите големи градове като София, Варна и Бургас паяците не работиха.
 
„Излязох и колата я нямаше, първоначално се изплаших, че е открадната, но после видях паякът и дойдох да си я взема”, разказа шофьорка от Смолян, която чакаше на опашката пред касата на наказателния паркинг в Пловдив.

Масово „паяците” вдигаха автомобили с регистрационни номера, различни от пловдивските по време на шестте почивни дни. Никой обаче не си беше направил труда да информира по някакъв начин за работното им време и в официалните почивни дни. Така много хора трябваше да платят между 40 и 60 лева за репатриран автомобил, според времето за престой на наказателния паркинг, което е по 1,20 лв. на час.

„Не съм очаквал, че ще ми вдигнат колата по време на празници, сега платих 42,50 лева”, заяви шофьор от Стара Загора.
 
Ресорният заместник-кмет на общината не отговаряше на телефона си в почивните дни. В наказателния паркинг пък твърдяха, че вдигат наред и неподбират автомобили.

„Работим по празниците, тъй като пътищата трябва да бъдат достатъчно чисти за движението на града.”, твърдеше служител на наказателния паркинг.

Над 3 милиона лева е печалбата от „Синя зона” и „паяци” за пловдивската община само през миналата година. Сега местната администрация има намерение да купи собствени "паяци", които да бъдат нейна собственост и сама да извършва репатрирането на колите на нарушителите.

В момента едва 30% от средствата влизат в хазната, а останалите са за Консорциум „Паркинги и гаражи”. От община Пловдив обмислят и вариант паяците да започнат да работят денонощно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase