Снимка, архив Булфото

Въпросът за удължаване на платеното майчинство с половин година, който се обсъжда в Тристранния съвет, не е поставян в социалната комисия в Народното събрание. Това обяви пред БНР председателят на комисията Корнелия Нинова.

Вчера КНСБ предложи платеният отпуск по майчинство да се удължи с още 6 месеца. Промяната се обсъжда днес на заседанието на тристранката. Идеята на синдиката е платеното майчинство да стане 2 години и половина. Предложението е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина. В момента този отпуск е неплатен.

Още по темата
По думите на Нинова НОИ няма средства да покрие такъв разход. "Такъв въпрос не е обсъждан при нас", каза тя.

Нинова направи уговорка, че каквото и да се реши, то няма да се случи през тази година, тъй като бюджетът за 2014 е приет и одобрен при сегашните параметри на майчинството. "Нямаме намерение да актуализираме нито Закона за държавния бюджет, нито за бюджета на НОИ, тъй като обезщетенията за майчинство се плащат от НОИ. Ако се стигне до някакви промени и се обсъждат, то биха залегнали от началото на 2015-а", убедена е тя.

"Не мисля, че е време и удачно в момента да говорим за увеличаването на този срок. И в момента фондът, от който се изплащат обезщетенията за майчинство, е в дефицит. Ако се увеличи срокът, това би довело до още по-голям дефицит в бюджета на НОИ", допълни председателят на социалната комисия.
 
По думите на Нинова БСП не приема предложението на бизнеса да отпадне правото на платен отпуск от 20 дни за двете години платено майчинство.

Паралелно с предложението на КНСБ в тристранката се обсъжда и искането на бизнесорганизациите майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

"За нас е неприемливо, за нас, БСП, отнемане на права социални, в това число конкретно и майчинството са неприемливи", заяви Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase