Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с посланици. Снимка БТА

МВР планира различни мерки, за да гарантира сигурността на чуждите туристи у нас през предстоящия летен сезон.

Днес вътрешният министър Цветлин Йовчев се срещна с посланиците на страните, от които най-често туристи идват на българското Черноморието, и представи действията, които се планират от родната полиция.

Със специални брошури туристите ни по летните курорти ще бъдат предупреждавани за съществуващите опасности, каза вътрешният министър. Друга мярка, която полицията ще прилага, освен засиленото присъствие на униформени, е осигуряването на повече преводачи. Ще бъде направено и всичко възможно ПОС терминалите в районните по Черноморието да приемат плащания и от чужди банкови карти.

На местата, където очакваме засилен приток на чужди туристи, ще има допълнителни мероприятия от областните дирекции на МВР, провеждат се разговори със собствениците и мениджърите на хотели, като те се инструктирани за мерки и действия, които да гарантират сигурността на хората.

"Предприемат се мерки за засилване на полицейското присъствие в тези места, за подобряване организацията на работа, както и там, където е възможно, ще бъдат засилени техническите средства за контрол – камери, осветление и т.н.”, уточни министърът.

Йовчев обяви, че ще има промяна и в начина, по който патрулните полицаи ще вършат работата си.

Вътрешният министър заяви, че след анализ по отношение на терористичния атентат на летището в Сарафово са предприети мерки,които гарантират в по-голяма степен сигурността. "Направен е анализ на слабостите, които са били в нашата система, както и на нещата, които могат да се подобрят в тази посока. Взети са необходимите мерки”, уточни той.

Йовчев отчете, че изминалият туристически сезон е бил добър, посещенията на чужденци у нас са нараснали с 2,5%. Не са регистрирани тежки престъпления спрямо тях, има намаление на кражбите и загубените вещи.

„Мерките, които предприемаме за летния сезон, ще доведат до това да имаме хубав сезон и много по-добра сигурност за чуждестранните туристи”, подчерта министър Йовчев.

Към момента директни заплахи за чуждите туристи, които да произтичат от бежанците, от засиления миграционен натиск или от ситуацията в Украйна, няма, отчете вътрешният министър. „Мога да ви обещая, че през тази година при всички положения положението ще бъде по-добро, отколкото през предишната”, добави той.

Искаме туристите ни да остават доволни, щастливи и да харчат много пари, а след това да се върнат безпроблемно у дома си, посочи английският посланик Джонатан Алън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase