Снимка БТА

Националната здравна каса отказва да заплати лечение на тежко болни в България и плаща няколко пъти повече за същото в чужбина. Това твърдят лекари и пациентски организации, които уточняват, че става дума за операция на болни от Паркинсон чрез дълбока мозъчна стимулация. Отказът на НЗОК е бил с мотив "липса на  средства", съобщи Васил Настев, председател на асоциация "Паркинсон", цитиран от БТА.

Имплантът, който се поставя в мозъка на пациента, струва 20 хиляди евро, а към момента има 20 чакащи пациенти за подобно лечение, каза д-р Красимир Минкин от столичната болница  "Св.Иван Рилски", в която се извършва такова лечение.

НЗОК заплаща само интервенцията, която е в размер на близо 3500 лв., а всеки от пациентите трябва да извади по 40 000 лева от джоба си за имплант, защото в България той не се покрива.

В случай, че се кандидатства за лечение в чужбина обаче, Касата е в състояние да го покрие, независимо че там то струва между 60 000 и 80 000 евро, поясни още д-р Минкин.

НЗОК е платила пълния размер на импланта, както и интервенцията на български пациент, лекуван в чужбина, уточни лекарят.

Методът за лечение се използва от 30 години и в Европа близо 100 хиляди пациенти са били подложени на дълбока мозъчна стимулация, обясни д-р Минкин. По думите му чрез него пациентите отново могат да се обслужват сами, а дори някои се връщат отново на работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase