Архив: Булфото

Товарен влак с празни цистерни се е преобърнал между гарите Яна и Мусачево, пoтвърдиха от „Национална компания Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

„Имаме дерайлиране на седем вагона плюс дизелов локомотив. Инцидентът е станал снощи в 22.46 часа”, обясни пред „Фокус” инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в железниците. Влакът е пътувал от Яна до Мусачево. По думите на Минчев е налице кражба на скрепителни елементи от релсите. Най-вероятно това е причината за инцидента.

„Това се забелязва при първия оглед. Предстои разследване”, добави Минчев. Няма пострадали хора при инцидента.

Това е чист терористичен акт, това е опит за убийство на двамата машинисти, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който е пристигнал на  мястото на инцидента.

"В момента се налага да се извършва спасителна акция, трасето около линията трябва да се валира.
Локомотивът е около 120 тона и минимум два крана ще участват в операцията по вдигане на дерайлиралите машини. След това следва разчистване и отново реновиране. Операцията въобще не е проста", обясни министърът.

Около 150 - 200 метра от крепежните елементи в междугарието Яна и Мусачево са били откраднати, каза инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ, който също е пристигнал там.

По негови думи, товарният влак е заминал преди три дни за гара „Кремиковци” с цистерни, пълни с газ. Там е разтоварил и на връщане, в междугарието Яна и Мусачево, в нощните часове между петък и събота, е дерайлирала композицията от 18 вагона, като първите седем са се преобърнали.

Инж. Ламбрев обясни, че поради откраднатите елементи и високата скорост, с която минава влакът, линията се е отделила, както и траверсите, и влакът е дерайлирал.

„Хубавото в тази ситуация е, че цистерните не са били пълни, но ако бяха пълни, не се знае какво щеше да се случи", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase