Снимка: БТА

Общ преглед
Бежанците в Харманли излязоха на протест. С наближаване на зимата те искат по добри условия и по-бърза процедура за статут и днес се събраха на мирен протест пред вратата на лагера със скандирания „Свобода!“.

Васил Данов, експерт "Връзки с обществеността" в Държавната агенция за бежанците, заяви за БТА, че външни хора инспирират протестни действия сред настанените в лагера.

Още по темата

Външните посетители проникват на територията на центъра, като се представят за собственици на фирми, които обслужват кандидати за бежанци. Те лъжат настанените в центъра хора, че могат да ги превозят до София и да им съдействат да получат статут по ускорена процедура, посочват от ДАБ.

Със съдействието на МВР Държавната агенция за бежанците предприема мерки за прекратяването на измамите и на други незаконни действия.

Около 1100 души са настанените чужди граждани в центъра в Харманли, който е разположен в бивше военно поделение. От тях 450 живеят във фургони, които са свързани с електрозахранване и обитателите им се отопляват с електрически печки.

Други около 250 души са настанени в общо помещение в масивна сграда, а близо 500 от чужденците обитават палатки, сочат данни на областната администрация в Хасково.

В момента се извършва ремонт на сгради, които са били част от казармата, и след приключването му в тях ще могат да бъдат настанени около 650 души. Ремонтът ще приключи до 15 дни. Отоплението в масивните сгради ще бъде с твърдо гориво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар