Снимка: МБАЛ-Бургас

Съдови хирурзи от МБАЛ-Бургас спасиха момиченце на година и половина с аневризма на ръката с размер колкото ябълка, съобщиха от лечебното заведение.

Детето е получило разширение на артерията на дясната ръка при взимане на кръв (венепункция) няколко седмици  по-рано в друго лечебно заведение. След като виждат, че в ръката на детето се появява бързо нарастващ пулсиращ отток, родителите се обръщат за помощ към Отделението по съдова хирургия, ръководено от д-р Валентин Василев.

Случаят на малката пациентка е достоен за учебниците по медицина, защото аналогичен не е срещан в страната. Аневризмите не са типични заболявания в ранна възраст  и досега никой не е предполагал, че могат да се причинят от обикновена венепункция, заявиха медици от лечебното заведение.

"Оперирахме детето по спешност поради риска от разкъсване на аневризмата, което почти сигурно би довело до смърт. Извършихме операцията успешно и възстановихме артерията на ръката. Сега момиченцето е в отлично състояние - със запазен крайник и без никакви оплаквания. Аз съм лекар с 30 години практика, но такъв случай не е обсъждан и не е виждан до момента. Това е изключително рядко усложнение", каза д-р Огнян Матков, който е оперирал детето.

Артерията на момиченцето е била с дебелина около 1,5 милиметра, което е нормално за дете на нейната възраст,  а размерите на аневризмата са впечатляващи -  3 сантиметра в диаметър или колкото малка ябълка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase