Снимка: Dnes.bg

Близо 4000 души излязоха на протест в Карлово. Хората протестираха срещу решението на Пловдивския окръжен съд да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Джамията от 15 век е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом.

Шествие по централните улици на града направиха хиляди карловци. В протеста им се включиха и фенове на отборите Левски и ЦСКА.

„Това директно според мене си е удар срещу нашата българска нация, защото това в Турция никога няма да стане, а ние го допускаме да стане в България”, смята Мариян от Карлово.

„Досега протестите бяха срещу всички институции, но досега заобикаляха съдебната система, ако някой безумец тръгне да връща земя и български имоти на едно вероизповедание, те ще тръгнат и срещу съда”, твърди Елена Ваташка.

Над 13 хиляди подписа са събрани в защита на културния паметник.

"В България аз не виждам да има правосъдие и такива решения са се взимали и след 10 ноември, имало ги е и преди 9 септември, защо да ги няма и сега”, попита с ирония отец Стоян Амбарев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов призова Главно мюфтийство да се откаже от съдебния иск.

„Това е нещо, което принадлежи на всички карловци – и на християни, и на мюсюлмани, никой не може да взима част от центъра на Карлово и няма да го позволим”, заяви карловският кмет.

В Карлово живеят около 500 мюсюлмани, които имат една действаща джамия. Останалите 25 хиляди души изповядват християнската религия и посещават два православни храма. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase