Снимка: архив, Булфото

Работещи в областта на спешната помощ настояват за 100% увеличаване на заплатите им, ако се приемат промени, според които общопрактикуващите лекари няма да бъдат на разположение 24 часа.

"В такава ситуация и ако личните лекари не са осигурили денонощна медицинска помощ чрез други дежурни кабинети, оказването на медицинска помощ изцяло ще бъде поета от работещите в областта на спешната медицина", коментира пред БТА Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България.

Лекарите настояват за ясно регламентиране на понятията "спешна" и "неотложна" помощ, за изработване на алгоритми за дейността им, осигуряване на кадри в областта, уеднаквяване на оборудването в линейките.

Още по темата

Към днешна дата от 260 общини в 98 от тях има осигурени кабинети за неотложна помощ, каза още Кателиева.

Тя посочи, че във все по-малко екипи има лекар, като в повечето случаи екипът се състои от медицинска сестра и фелдшер, особено в малките населени или отдалечени места.

"Парамедиците трябва да намерят приложение в системата, но за това са нужни законови промени", каза на свой ред Тодор Цанков, който работи като шофьор в пловдивския Център "Спешна медицинска помощ".

Цанков учи за парамедик, но според законови текстове той не може да оказва спешна медицинска помощ, да дава лекарства на пациент и др.

Медицинските сестри също не могат да назначават сами терапия на нуждаещ се или да извършват каквато и да било дейност без лекарско решение, освен да правят сърдечен масаж, добави Кателиева.

"Сега в системата на спешната помощ работят общо 6 хиляди души, а за да се обслужва населението без закъснение и с добро качество, трябва да бъдем 12 хиляди", пресметна Марин Вълков, фелдшер в спешния център в Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase