Бежанският лагер в Харманли. Снимка: архив, БТА

Най-тежко е положението в центъра в Харманли, където са принудени да настаняват бежанци и в старите казарми, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците д-р Николай Чирпанлиев пред Нова телевизия.

По думите му към момента в центровете на агенцията може да бъдат приети около 3060 бежанци, а има 3680.

Натоварени са и служителите. За цялата 2011 година в агенцията са регистрирани 890 души. Само за 20-те работни дни, в които съм председател, са регистрирани с 6 човека повече, каза Николай Чирпанлиев.

Още по темата

Агенцията в момента има щат 133-ма души. Преди около седмица правителството гласува нов щат от около 50 човека. За да може този щат да влезе в сила обаче, е необходима процедура, тъй като по-голямата част от тях са държавни служители. Тези, които се занимават с процесите на регистрация – интервюиране, превод и т.н., са не повече от 8-9% от тези 50 души.

„По разчети, които направиха моите специалисти, на 300 човека са необходими около 35-40 служители, за да можем да работим ритмично”, обясни д-р Чирпанлиев.

Пристигащите у нас бежанци първо трябва да се регистрират и едва след това се обработват данните им за даване на статут.

„Статут се дава от председателя на Агенцията за бежанците. Той е два вида – хуманитарен и статут на бежанец. Първият се отнася до всички граждани, които искат да останат тук. Другият статут се дава на отделни случаи. Такъв статут е даден на 30-40 човека от 800 заради действащи нормативни особености в съответния закон”, обясни той.

По данни на МВР капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4000 лица и той е надхвърлен с 888 места. 132 лица са задържани при опит да преминат нелегално на българо-турската граница за последните 24 часа. От тях 92-ма са сирийски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase