Сирийски бежанци в ценътра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Сирийските граждани, преминали нелегално границата и заловени в Шумен, отказаха да получат статут на бежанци в България. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Орлин Куздов, цитиран от БТА.

Пред Районния съд Омар Абдал Кадер Абдал Крим и Мохамад Ал Хадж Муса Иса, на 22 и на 18 години, са отказали да останат в България. Съгласно законодателството те ще бъдат върнати в Турция.

Двамата са открити при съвместна проверка на полицията и митниците, след като шофьор сигнализирал, че е нарушена целостта на пломбата на превозван от него товар. 45-годишният шуменец, управлявал ДАФ с прикачено ремарке, и превозвал фаянсови плочки от Турция, а когато отворили ремаркето, вътре намерили двамата сирийски граждани.

Предполага се, че сирийците са се вмъкнали в камиона без знанието на шофьора. Най-вероятно са се качили с помощта на каналджия, на когото дали половината от уговорената сума, за да ги отведе до Франция.

Двамата са задържани в полицейското управление в Шумен за срок от 24 часа. По непотвърдена информация, двамата сирийци ще бъдат откарани първо в Елхово. Те са преминали нелегално границата в района на Граничен пункт Лесово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase