Към кладенеца, с кобилицата. Снимка: Impact Press Group

Цената на водата може да се вдигне с 30-40% до 2020 година, прогнозира заместник-регионалният министър Добромир Симидчиев.

До бъдещото увеличение вероятно ще се стигне заради необходимостта от инвестиции в сектора, обясни той пред "Дарик".

По думите му над 60% от водопреносната мрежа у нас е остаряла, а за да се подмени, са нужни близо 12 млрд. лева.

"30 на сто от средствата могат да бъдат осигурени от европейски програми, но останалите ще трябва да бъдат за сметка на ВиК-дружествата, а оттам и на клиентите. Това неминуемо ще се отрази на цената на водата. Няма безплатен обяд и който ви каже такова нещо, ще ви подведе и ще търси някакъв краткосрочен, лъжлив ефект. Ние всички ще платим за това, няма кой друг. Въпросът е да го направим максимално разумно... Цените на водата в България, очаквано, са най-ниски в цяла Европа от всичките 27 членки, без конкуренция. Много от цените са така, но те и доходите ни са...", аргументира се той.

Симидчиев допълни, че в София има водопроводни тръби в изключително добро състояние от 1910, 1911, 1907 година.

"Над 100 години, които почти не аварират. Особено по селата около София и провинцията това е масово. Има материали от 70-те години, които обаче са в ужасно състояние. Един от най-отвратителните материали, ще си позволя да кажа думата, които ние сме използвали в София, а и на други места - това е кремиковската стомана. След 15 години употреба прилича все едно е използвана 200 години", поясни той.

Зам.-министърът апелира за комплексен подход, при който паралелно с изграждането на пречиствателни станции да се обърне внимание и на водоснабдяването, защото до момента европейски средства са били предвидени основно за канализацията и за отпадни води.

"Редно е при подреждането на приоритетите "В"-то да бъде преди "К"-то в абревиатурата ВиК", коментира той.

По думите му три пъти по-малко са били българите, които това лято са засегнати от проблема с безводието в сравнение с миналата година.

"Проблем с водоснабдяването в момента имат 127 000 жителите в 19 области - 68 общини и шест града", пресметна Добромир Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase