Сирийката Хала и бебето Аднан Снимка: Булфото

От началото на бежанската вълна от Сирия към България в хасковското АГ отделение вече са проплакали две сирийски бебета. Последното е момченце, което се роди преди дни. Малкият проплака близо два месеца преждевременно. Тежи едва килограм и 700 грама и ще бъде изписан най-рано след десетина дни.

Младата майка - 24-годишната бежанка Хала Мустафа днес се срещна с журналисти и разказа историята си. Тя е в България от около 4 месеца. Родом е от сирийския град Халеб. Когато след поредната бомбардировка къщата им е разрушена, семейството на Хала решава незабавно да бяга и да търси спасение. Бременна, 24-годишната сирийка тръгва към България със съпруга си, 3-годишните им близнаци и баща си.

Петимата изминали над 1500 километра с влак, за да стигнат до Одрин. Там с тях се свързали турски каналджии, които им показали пътя към българската граница. Бременната Хала и семейството й вървели 7 часа през гората, докато стигнат до страната ни.

Днес младата сирийка беше усмихната. Въпреки че малкият Аднан все още е в неонатологичното отделение заради ниското си тегло и усложненията от преждевременното раждане, Хала с нетърпение очакваше да бъде транспортирана до бежанския център в Пъстрогор, където са другите й две деца.

24-годишната сирийка се надява тя и семейството й да получат скоро статут на бежанци, да заживеят в едно мирно общество и да изкарват прехраната си с честен труд. Искат един ден да се върнат в родната Сирия, но след като свърши войната там.

Хала Мустафа призна, че парите на семейството й свършват. За да отглежда децата си, има нужда от памперси и сухо мляко. Разчита на добрината на хората.

Първото дарение получи днес от хасковската депутатка от Коалиция за България Смиляна Нитова, която обяви, че ще инициира кампания сред колегите си в парламента в помощ на сирийските деца у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase