Снимка: БТА

Пуснато е движението по връзката на автомагистрала "Хемус" със Софийския околовръстен път - пътен възел "Яна", съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". 

Официалното откриване беше помрачено от зверска катастрофа, при която загинаха двама души, а други петима пострадаха.

Общата дължина на новия автомагистрален участък е 8,46 км.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС съюз и държавния бюджет чрез ОП "Транспорт".  

Протоерей Йоан е отслужил водосвет за здраве, а на строители и шофьори е пожелал разумно и безопасно пътуване по пътищата. 

Още по темата
Обектът е част от Трансевропейския транспортен коридор V. С новия участък АМ "Хемус" се свързва с Околовръстния път на София. Чрез тази връзка значително се облекчава трафикът през селата Горни Богров и Долни Богров.

Транзитното движение ще минава извън населените места и задръстванията, които от години се образуват на входа и изхода на столицата, ще бъдат преустановени. Увеличава се удобството и бързината на предвижване, повишава се сигурността на шофьорите и гражданите, живеещи в тази част на столицата, посочват от АПИ.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус А2“ – с водещ партньор „Трейс Груп Холд” и партньори хърватската „Конструктор инженеринг” АД, както и „СК-13 Пътстрои” от Перник. Стойността на договора е 38,3 млн. лева с ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase