Резиденция "Кричим" преди ремонта на Дянков. Снимка: kingsimeon.bg

Бившият финансов министър Симеон Дянков е ползвал двореца "Кричим” за семейна вила и ремонтирал царския палат по свой вкус с над 300 хил. лв. от бюджета.

Дворецът, който преди година Върховният касационен съд отне от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, бе даден на Министерството на финансите да го управлява през юли миналата година. Тогава Дянков заяви, че той ще бъде отворен за посетители през есента, но това не се случи.

Сега разследване на ТВ7 сочи, че бившият финансист №1 по свой вкус е ремонтирал и декорирал някогашната ловна хижа на цар Борис, в която той скъсва искането на нацистите за предаване на българските евреи.

Още по темата

Според кмета на Куртово Конаре Дянков е идвал поне два-три пъти на месец с американската си съпруга и двамата им синове, като за удобствата му са се грижили 28 души.

Според цитирани от медията официални данни ремонтът на резиденцията е струвал над 300 000 лева. С парите са обновени фасадата и входът, освежени са всички 55 стаи и 12-те бани.

Целият втори етаж е напълно променен - инсталирана е централна климатизация. Подменени са дограмата, пердетата, има нови абажури, сменени са тапетите и пердетата, а мебелите са претапицирани.

"Ако Симеон Дянков го е ползвал като вила, това може да бъде разбираемо обяснение, но е срамно! Онова, което е станало, е посегателство върху и без това малкото наследство, което имаме от началото на ХХ век", коментира пред "Монитор" министърът на културата Петър Стоянович.

"В момента не разполагам с експертиза на щетите, но ако е вярно това за смяната на оригиналните дамаски с пердета, то е все едно да купиш мебели от магазин "Явор" и да ги сложиш в двореца в София", добави Стоянович.

Дворецът "Кричим" е бил построен от цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизма комплексът е национализиран и се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Тук са настанявани най-важните гости от чужбина - Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe