Предишният кмет Кирил Йордан подаде оставка под натиска на протести. Снимка: Булфото

Близо 290 000 варненци имат право да гласуват на частичните избори за кмет във Варна, които се провеждат днес. Към момента на създаването на избирателните списъци в тях са вписани 289 787 избиратели, пише БТА.

Изборният ден в морския град започна нормално, съобщи зам.председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Кристиян Богоев.

В общината са отворени всички 385 секции. По избирателни списъци право на глас на частичните местни избори имат 289 375 гласоподаватели.Към момента ОИК установява членовете на секционни комисии, 
които не са се явили, и те ще бъдат заменени, за да работят комисиите в пълен състав, посочи Богоев. Няма постъпили сигнали и жалби до момента.

Варненци ще избират между деветима кандидати. Четирима от регистрираните кандидати са издигнати от инициативни комитети. Партийните кандидатури са пет. Свои номинации направиха ГЕРБ, Атака, Либерален алианс, БСДП и ЗНС.

За гласуването са осигурени общо 320 000 бюлетини, като тази цифра включва и изискването на закона за 10 процента горница. Бюлетините са печатани в печатницата на БНБ. Бюлетината за кметските избори е с дължина около 30 сантиметра и трябва да бъдат попълвани със знака "Х", със син химикал и без излизане от квадратчето срещу името на кандидата.

За охраната на изборните секции в събота и неделя и обезпечаване на обществения ред в деня на вота са ангажирани 269 служители на областната дирекция на МВР във Варна. В дирекциятана МВР е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Звената за издаване на документи за самоличност във Варна ще работят днес от 8.00 до 17.00 часа.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще завърши в 20.00 часа. До частичните местни избори се стигна след като на 6 март, под натиска на протести, тогавашният кмет Кирил Йорданов подаде оставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase