Снимка: архив, Булфото

Пловдивският окръжен съд пусна под парична гаранция от 2000 лева  55-годишния Райчо Иванов. Мъжът е обвинен в зверското влачене на куче с колата си. Снимка с животното се появи в социалните мрежи и взриви обществеността.

Пред Съдебната палата в Пловдив се проведе пореден протест на екозащитници, които искат най-суровото наказание за подсъдимия.

„От името на организациите за защита на животните е внесена молба, с която искаме да ни регистрират като пострадало лице, защото смятаме, че тези организации са пряко отговорни в такива ситуации и би следвало кучето да бъде върнато на тях, а не на собственика”, заяви адвокат Евгени Атанасов.

Още по темата
 Магистратите прецениха, че Райчо Иванов не е опасен и взеха предвид  чистото му седебно минало, затова го пуснаха под гаранция.

В мотивите си записаха, че убийството на животно не може да се равнява с това на човек. Друг аргумент на съдията  е, че при евентуално дело ще се стигне до административно наказание. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В същото време Окръжната прокуратура постанови проверка на действията на двама полицаи от Асеновград, които не са изпълнили служебните си задължения във връзка със случая. Проверяват се и действията на дежурния прокурор в Асеновградската районна прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase