Снимка: архив Булфото

Общинският съветник от Варна Цветелина Тъмназова започва гладна стачка с искане за назначаване на ефективна, обстойна и независима проверка на дейността на общината. Тъмназова е влязла в съвета от листите на ПП “Либерален алианс“ на Веселин Марешки.

След протестите вчера в морската столица Марешки заяви, че неговите общински съветници ще подадат оставка.

Днес общинската съветничка обяви гладната стачка в отворено писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата на Република България, Националната агенция за приходите, Прокуратурата на Република България, с копие до президента Росен Плевнелиев.

„Обявявам гладна стачка с искане за назначаване на ефективна, обстойна и независима проверка на дейността на Община Варна, в това число действията на кмета, заместник-кметовете, всички директори на дирекции и Общинския съвет за период, включващ минимум настоящия и предходния мандат“, се казва в писмото.

Тъмназова настоява да бъдат проверени всички обществени поръчки за този период, разходваните средства от общинския бюджет, проверка на общинските търговски дружества и общинските предприятия. Общинската съветничка настоява още всички констатации от инспекциите да бъдат публично изнесени и в случай на нарушения – виновните лица да бъдат подведени под отговорност.

“С това писмо моля всички да не се залъгват - само оставката на кмета на Варна, търсена от протестиращите, няма да донесе желания ефект. Нужно е цялостно изчистване на системата от корупционни практики в града ни. А системата обхваща няколко основополагащи елемента - кмет, назначената от него общинска администрация, Общинския съвет”, се казва още в писмото.

Протестиращите във Варна настояват дългогодишният кмет Кирил Йорданов да подаде оставка, вчера ГЕРБ свалиха политическото си доверие от него. Очаква се до дни да стане известно решението на градоначалника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase