Мара Чакърова Снимка: Impact Press Group

Присъдата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов-Чакъра, не успокоява близките му. Това заяви днес майката на убития през 2003 година харманлиец Мара Чакърова.

"Моят син нямаше вина за нищо. Да дойдеш ти с гранатомети и да събереш цялата полиция, и Бойко Борисов да дойде. Те са дошли не да го залавят, а да го убият", казва възрастната жена. 

На въпрос защо синът е посрещнал полицаите с автомат, тя отговори, че се е отбранявал. "Цяла България идва срещу него, той какво да прави?", попита 78-годишната харманлийка.

Тя бе категорична, че присъдата не я успокоява. "Ще се успокоя, когато очистят мафиотите начело на държавата.", заяви Мара Чакърова.

Dnes.bg припомня, че при акцията през 2003 година Чакъра е трябвало да бъде задържан, за да изтърпи 6-месечна присъда. Той е бил осъден за това, че е предоставял жилището си за сексуслуги.

Още по темата
Операцията по залавянето му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода. Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 униформени от Регионална служба "Полиция" в Харманли, шестима от РДВР- Хасково, 16 души от РПУ -Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма(СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Именно по заповед на Борисов харманлиецът е бил обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието приема, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

По-рано днес по повод решението на съда премиерът Борисов заяви, че не се чувства отговорен. Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, заяви Борисов днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase