Снимка: БТА

Парламентарната група на ГЕРБ осъжда опитите на общинските съветници от ДПС Кърджали да бъде дискредитирана личността на генерал Васил Делов.

Това прочете в декларация от името на ПГ на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева, предаде БТА.
 
Поводът е отказът на 22-ма съветници от движението ген. Васил Делов да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин", въпреки приетото с пълен  консенсус решение на Обществения инициативен комитет за честване на Балканската война.
 
„На 21 октомври 22 общински съветници от ДПС се обявиха срещу удостояването на ген. Делов със званието почетен гражданин на Кърджали. В Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина. От ПГ на ГЕРБ намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. Отказът да бъде присъдено моралното звание почетен гражданин на един велик българин оспорва неговите заслуги и историческия акт на освобождение”, добави Караянчева.

Управляващите заявиха още, че обругаването на генерала хвърля срамно петно не само върху името на един доблестен български офицер, но и върху бойната слава на България.
 
"ДПС за пореден път доказа, че не уважава паметта на българските войници. Ние се присъединяваме към националната гражданска инициатива и присъждането на орден „Стара планина“ на генерал Васил Делов”, категорична е Цвета Караянчева.

Още по темата
От ГЕРБ припомнят, че приносът на ген. Васил Делов за присъединяване на поробените Родопи към независима България и освобождаване на местното население са признати не само у нас, но и в цяла Европа.
„Затова е недопустимо да бъде освкернена паметта на един достоен българин за политически цели“, пише още в декларацията на управляващата партия.
 
От „Атака“ също се произнесоха твърдо против действията на ДПС в Кърджали.  Това заяви в
декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов.
 
Той отбеляза, че общ прочит на историята няма, няма и османско присъствие в България.
"Събитието в Кърджали заслужава нашето осъждане и нищо повече. Надявам се, че случаят в Кърджали ще отвори очите на мнозина“, посочи още Станилов.
 
Припомняме, че на тържествената си сесия на 21 октомври Общинският съвет в Кърджали не удостои посмъртно със званието почетен гражданин главнокомандващия войските при освобождаването на града ген. Васил Делов. "За" предложението гласуваха 16 съветници от БСП и ГЕРБ, а 22- ма от ДПС се въздържаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase