Снимка: БТА

Авиационното шоу по повод на 100 години от първия боен полет на българската авиация се случи днес. За първи път такъв е извършен на 16 октомври 1912 г. над Одрин.

Няколко хиляди любители на авиацията наблюдаваха събитието в авиобазата "Граф Игнатиево", предаде БТА.

Откритият летателен ден започна с тържествен строй от представителни части на авиационното поделение, които бяха поздравени от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов. "Това е уникален юбилей и всички сме абсолютни късметлии да сме точно тук и точно по това време", каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той отбеляза, че българските ВВС са на нивото на този юбилей. Заслужава си да празнуваме, защото преди 100 години България е била начело в световното развитие и световния прогрес на авиацията, коментира генералът.

За първи път на летище "Граф Игнатиево" бе извършен показ на маневрен въздушен бой със самолети МиГ-29, а учебно-боен МиГ-29изпълни сложен пилотаж на малка височина, който завърши под "водна арка", направена от два противопожарни автомобила. Екипаж на "Пилатус" РС-9М представи възможностите на самолета, като изпълни поредица от елементи от висшия пилотаж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase