Снимка: Архив Булфото

Десетки жители на селата Ягодово, Катуница и Караджово рискуват живота си, като пресичат пеш жп прелеза на "Ягодовско шосе" в Пловдив. Причината – община Пловдив не разрешава автобусите да извозват пътниците от Ягодово до града под тепетата.

"Всичко това се прави заради референдума, на който ягодовци ще трябва да решат дали да останат в община "Родопи", или да се присъединят към Пловдив”, коментира кметът на община "Родопи” Пламен Спасов.

Той уточни, че автобусите са се движили в продължение на 20 години, а днес спират. От пловдивската община са обяснили, че линията може да бъде пусната евентуално след 3 август.

Реално автобусите спират на спирката до "Синия кос" в Пловдив заради нареждането на пловдивската управа. После хората вървят пеша 200 метра до табелата, която оказва края на Пловдив.

Маршрутът им обаче преминава през натоварените жп линии, през които минават влаковете за морето. Много от пътниците са възрастни хора и майки с деца. Те рискуват живота си, за да се прехвърлят на друг автобус на територията на „Родопи”, който да ги извози до селото.

"Безобразие е да минаваме прелеза, влаковете фучат, защо не помислиха за нас", заяви пред Dnes.bg 41-годишната Павлина Тодорова. Жената живее в Ягодово и всеки ден пътува за работа до Пловдив.

"Ако си мислят, че ще ни уплашат и ще се съгласим да идем в Пловдив, жестоко се лъжат", коментира друга жена от селото.

Досега билетът е бил 1,40 лева, а след промените разстоянието между Пловдив и Ягодово струва на пътниците 40 стотинки. С единият лев за градски транспорт обаче цената излиза същата.

"Община Родопи е предприела действия да уведоми жителите какви са алтернативните варианти за придвижване.”, коментира кметът Пламен Спасов. Той е категоричен, че след като селото остане в рамките на "Родопи", проблеми с транспорта няма да има.

"Жп прелезът се затваря заради изграждащия околовръстен път, който ще свързва "Ягодовско шосе" с район „Източен”, съобщи заместник-кметът по транспорт на Пловдив Александър Държиков.

От „Родопи” призовават институциите да се намесят, защото в момента живота на гражданите е изложен умишлено на риск заради предстоящия референдум и стремежа на Пловдив селото да премине на всяка цена към неговите граници.

Проблемите засягат и община Садово, тъй като автобус №22 се движеше и до там. Сега заради битката за Ягодово, освен ягодовци и хората от Катуница и Караджово също се налага да пресичат опасния жп прелез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase