Снимка: архив, Reuters

61-годишният Митко Събчев от Филиала за хора със сетивни увреждания в Хасково се оказа собственик на Мерцедес.

Нещо повече - незрящият човек, който от 15 години не е напускал институцията, е паркирал неправилно на тротоар в Пловдив, за което общинска администрация го приканва доброволно да си плати глобата от 30 лева.

За абсурдната ситуация Митко Събчев и ръководството на Дома за стари хора в Хасково разбрали преди няколко дни, когато пристигнало писмото от града под тепетата. Това дало повод на директора на дома Вълко Пехливанов да разрови случая.

По данните, с които разполага институцията, Митко Събчев е от Варна. Той е настанен във Филиала за хора със сетивни увреждания през 1991 година. Няма роднини. Не е женен, няма деца, не притежава никакво имущество.

От дирекция "Общински приходи" обаче казаха, че това не е така. Директорът Димо Маринов извърши проверка по случая и установи, че Митко Събчев е собственик на немското возило от 2002 година.

Данъците на колата му били платени до 2005 година и дори е в списъка на длъжниците, тъй като за последните 7 години никой не е плащал налога за Мерцедеса.

Оказа се, че през последните години на шофьори на тази кола са наложени още 5 фиша за нередности. Два от тях вече са платени и се издирват хората, които са го направили. Засега се знае, че това са баща и син от Хасково, които нямат нищо общо с официалния собственик на Мерцедеса - Митко Събчев.

Работещите в дома за стари хора коментират, че преди 18 години незрящият мъж е отстъпил правото си за закупуване на автомобил на тогавашната старша сестра.

Какво обаче е направила тя с пълномощното не е ясно. Към днешна дата тя е пенсионерка и живее в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase