Снимка: БТА

До месец в ОЦК-Кърджали ще има нов мениджмънт, нов план за развитие на производството като цяло - с нови машини и с нов инвеститор. Това заяви в пред работниците от предприятието в града министър-председателят Бойко Борисов.

По думите на Борисов лично той заедно с вицепремиера Дянков и министъра на икономиката Добрев са участвали в преговорите с банките кредиторки, които до вчера били категорично против да се изплащат заплати на работниците. По думите на Борсиов причината за това е, че упълномощения да преговаря син на собственика Захариев в последния ден, след който концесията на Горубсо Мадан трябваше да бъде отнета, спял и не се явявал на преговорите.

Първата ни цел е да заработи заводът, да запазим работните места и да го развием, коментира премиерът. Той подчерта, че на предприятието са необходими още около 20 млн.лв., за да се довърши започната модернизация, с новите инсталации.

За преговорите между банките-кредиторки и инвеститорите са пристигнали екипи финансисти от Женева, Мюнхен и Париж, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той добави, че са насрочени срещи между кредитори и инвеститори във вторник и четвъртък идната седмица и прогнозира, че ако се работи по 2-3 дни седмично, до месец би трябвало да има решение на казуса ОЦК.

Още по темата
„За мен е важно да не се затвори завода. Обясних на банкерите, че ОЦК е стратегическо предприятие, най-вече защото се намира в смесен регион, където хората нямат кой знае какъв избор на поминък", каза пред металурзите Борисов.

Днес по сметките на работниците от "ОЦК" АД Кърджали бяха преведени 500 хил. лв., като всеки работник получи по около заплата и половина. Останалите пари се очакват след празниците.

Министърът на икономиката Делян Добрев, който заедно с вицепремиера Симеон Дянков придружаваше министър-председателя в Кърджали, съобщи новината, че в рамките на месец още една концесия ще заработи в системата на "Горубсо"-Мадан, а до края на годината и в началото на следващата - още две.

„Само първата концесия ще създаде минимум 700 работни места, което освен хляб на хората, ще даде суровина и за ОЦК", каза Добрев.

Миньорите в Мадан са получили заплатите си вчера, когато е изтекъл и крайният срок от предизвестието за отдадената концесия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase