Снимка: архив Булфото

Две родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от спешна оперативна намеса, са били блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури в Силистренско.

Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат жените адекватна медицинска помощ, съобщиха от областната администрация.

Ротор, високопроходими верижни машини и снегорини са били пренасочени към село Богданци, община Главиница, където е 16-годишната родилка.

Малко след полунощ те достигнали до Тутракан, като оттам взели акушер-гинеколога Любомир Бойчев, който и до този момент консултира момичето по телефона.

Към 3:10 ч. само на 2 км от село Търновци верижната машина с доктора е аварирала. Опитите да се придвижва с повредите са били неуспешни и около 3:40 ч. само на 5 км от с. Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е бил принуден да спре.

Около 5:00 часа тази сутрин от кооперацията в село Зафирово са предоставени два трактора и фадрома, които продължават опитите да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в село Богданци.

23-годишна родилка от село Средище, община Кайнарджа, също очакваше помощ цяла нощ.

Още по темата

Жената не е била регистрирана като бременна в нито една здравна служба. По тази причина едва около 23:00 часа е станало известно, че тя е с един бъбрек и две предишни раждания със секцио.

Два високопроходими автомобила и един снегорин са осигурили проход за линейката до спешния център в село Кайнарджа.

Началникът на АГ отделението в Силистра д-р Георги Костов обявил, че ако жената не бъде оперирана, тя и бебето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край.

Обсъдена е възможността за транспортиране на двете родилки с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия - ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до 2 метра, не са позволили това да се случи.

В крайна сметка тежка верижна техника е успяла да пробие преспите и да взема около 1:20 ч. след полунощ 23-годишната родилка, а и да я транспортира до областната болница.

Малко преди 2:00 часа жената е родила момченце – с тегло 2.220 кг и височина 48 см. И майката и бебето са добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase