Снимка: БТА

Заради големия ледоход обстановката по река Дунав е критична. В тези условия корабоплаването е невъзможно. Това каза директорът на дирекция "Морска администрация" в Русе капитан Георги Иванов. 

До 80% достига ледоходът по река Дунав в българския участък, информира директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев. Той е 80% при Никопол, Свищов и Силистра, а при Русе е към 60%.

На 30 км под Силистра, реката, която минава само през румънска територия, е замръзнала напълно. Шлюзовете на хидросъоръжението "Железни врата" не работят.  

"Ситуацията утре ще стане още по-тежка, тъй като ледоходът се уплътнява", обясни Иванов, цитиран от БТА.

Големите съдове и конвои на БРП са прибрани в защитените изкуствени и естествени зимовници. Два конвоя има и в топлия канал на строящата се АЕЦ-Белене, обясни областният управител на Русе Стефко Бурджиев и допълни, че институциите, имащи отношение към този процес, работят в "абсолютна хармония".

По думите му изключения са корабособствениците, които не са изпълнили разпорежданията да приберат съдовете и понтоните си.  "На тях ще им бъдат наложени санкции. Най-малкото ще подадем информация на застрахователните компании да не ги обезщетяват при настъпили вреди", заяви Бурджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase