Снимка: БТА

"Подкрепяме колегите с нашите протестни действия, но стачката е на работните места".

Това каза пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров, който е на Централна гара в София.

По думите му БДЖ и НКЖИ спекулират с цифрите, като изчисляват процента протестиращи на базата на всички служители в железниците, а не на базата на работещите в часовете от 8 до 16 часа.

Още по темата

"Днес сме тук, за да кажем на управляващите – ние протестираме на пероните. Хората стачкуват и в депата – по цялата инфраструктура, на всички работни места. Тук, сме, за да им кажем – не ни бройте, а седнете да преговаряте.

И тази сутрин колегите са тук от нощна смяна – не са си заминали, вижте ги! Недопустимо е да влезеш тази сутрин на работното място и да не знаеш дали довечера ще получиш честитка да си отидеш вкъщи", допълни той.

Вече втори ден продължава ефективната стачка на БДЖ в цялата страна. По данни на синдикати стачкуват железничарите в София, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Стара Загора. За разлика от вчера, днес и железничарите в Бургас са в ефективна стачка.

Десетки влакове отново не се движат.

До края на вчерашния ден консенсус и воля за преговори между работодатели и синдикалисти нямаше. Такива са настроенията и днес - работодателите няма да отстъпят от набелязаните мерки за реформа в БДЖ.

Най-главните сред тях са съкращаването на 2000 души персонал и на около 150 влака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase