Снимка: Булфото

„Новоизлюпеният доктор хонорис кауза на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” г-н Христо Стоичков е впечатляващо неук и необразован човек”. Това заяви пред Dnes.bg социологът Цветозар Томов, който е преподавател във висшето учебно заведение.

Заради присъденото звание на футболната легенда Томов напуска Пловдивския университет. Той е изпратил писмо до ректора с мотивите за решението си.

Още по темата

„Личното ми мнение е, че удостояването с титлата “доктор” на лицето Христо Стоичков унижава не само Вас, но и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, всички преподаватели и студенти, които нямат нищо общо с него”, пише доц. Томов до ректора на ВУЗ-а.

Преподавателят твърди, че е научил от медиите за присъденото звание доктор хонорис кауза на Стоичков.

Социологът казва, че не иска да коментира въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. 

„Най-високото академично отличие е присъдено и на други хора,  доказали се преди всичко с умението си да ритат топка”, припомня Цветозар Томов.

Подобни титли притежават бившият национален селекционер Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти и германският футболен деец Енгелберг Неле.

„Случаят с г-н Стоичков е връх на тази срамна традиция”, казва още доцентът от ПУ.

Заради присъденото докторско звание на Христо Стоичков доцентът напуска университета.

„Не искам да споделям подобно унижение, затова настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, пише доц. Цветозар Томов до ректора на ПУ доц. Запрян Козлуджов.

Томов дълги години преподаваше в катедра "Критическа и приложна социология" във втория по големина университет в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase