Акад. Никола Съботинов. Снимка: БТА

"50 млн. за бездомни кучета, 54 млн. за наука. Ето къде е приоритетът на правителството", заявиха академиците от БАН на специална пресконференция.

Учените няма да се примирят с бюджета си за 2012 г., който вече е увеличен с 5 млн. лв. и достигна 59 млн. лв., и отново ще излязат на протест. Този път ще организират шествие в сряда пред народното събрание, когато в парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет.

Досега учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро, съобщи председателят акад. Никола Съботинов. Така той отговори на нападките на финансовият министър, че Академията не привлича евросредства.

Акад. Съботинов се обяви против "атаките срещу Българската академия на науките" и предупреди, че с тези темпове на финансиране Европа скоро ще забрави за българската наука. Той отново повтори, че от Академията обмислят да съдят държавата в Страсбург.

„България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, но в същото време Сърбия, която е страна, извън ЕС, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура.

Академиците предупредиха, че проблемите на науката са проблеми на държавата и на националната сигурност. От БАН дори посочиха, че двамата министри - на финансите и на образованието, не разбират по принцип какво е наука.

Учените продължават да се надяват на среща със Сергей Игнатов и Симеон Дянков, които от началото на сагата отказват разговор.

Още по темата

"Те нямат елементарна представа какво е наука, каква е структурата на науката и организацията й", коментираха експертите.

От 6 900 служители на БАН, 2900 са учените, а около 3000 души са техническите служители, инженерите и помощният персонал. Ако бюджетът остане същият, заплатите на всички ще бъдат намалени до 480 лв.

Помощният персонал обслужва научната апаратура, изработва пробните образци и инсталации и без тяхната дейност е немислима работата на учените независимо къде работят, обясниха учените.

"Очакваме реформи и във фонда за научни изследвания. Очакваме и от там средства, но фонда трябва да бъде реформиран. Има много проблеми. Ние нашите ги решаваме. Добре е държавата да погледне в своите структури", препоръча още председателят на БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase