Бурята изкорени дървета в Хасково. Снимка: БТА

7 деца и 8 възрастни с 3 автомобила са блокирани в района на свиленградското село Лисово, съобщи за Dnes.bg началникът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково комисар Николай Вълчев.

В по-голямата част от хасковска област вали дъжд, придружен от силен вятър. На места в планинските части снощи натрупа между 10 и 25 см сняг.

"Това са роми, които са отишли в гората да секат дърва, и след това не са успели да се приберат", уточни той. До бедстващите 15 човека все пак са стигнали екипи на пожарната, които са им предложили да стигнат пеша до селото. Хората обаче са отказали да тръгнат без автомобилите си, които са закъсали заради лошото време.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова е свикала кризисен щаб. Заедно с ръководителите на Областната дирекция на МВР, спешна помощ, пожарната и "Гранична полиция" са изготвили план за действие в създалата се ситуация.

Те са решили да изпратят фадроми и булдозери, които да проправят път на автомобилите в планинската местност, за да могат бедстващите да се приберат по домовете си.

"Не мога да се ангажирам със срокове, тъй като вече е тъмно и това много затруднява работата ни", коментира комисар Вълчев.

Той допълни, че другите 15 бедстващи души край маджаровското село Сеноклас вече са на топло. Пожарникарите са ги намерили, успели да проправят път и да изтеглят автомобилите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase