Снимка: архив Булфото

От днес хлябът в Хасково е с 20 стотинки по-евтин. Причината е в цената на брашното, която е паднала с около 200 лева на тон, съобщи Тодю Тодев, който е собственик на най-големия производител в региона хлебозавод "Хасково".

Така нарязаният хляб тип "Карина", типов, Софийски, грахам и пълнозърнест вече се продава в търговската мрежа по 80 стотинки. С 5 стотинки по-евтин е ненарязаният.

Според председателя на местния Съюз на хлебопроизводителите Янчо Вутов обаче цената на тон брашно не е намаляла с 200, а с 20 лева.
"Това оказва влияние на себестойността на един хляб не повече от стотинка", коментира той.

Целта на този ход на бившия държавен хлебозавод е да монополизира пазара.

"Те превзеха доставките по големите вериги магазини, там малкият производител вече не може да се намеси", допълни Вутов.

Той прогнозира, че след 3 месеца цената на хляба в Хасково отново ще поскъпне, но играчите на пазара ще са 3 пъти по-малко.

Последно цената на хляба в Хасково бе променяна през февруари. Тогава той поскъпна с 10 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase