Снимка: архив Булфото

Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната “Бърза помощ” са незаети.

По щат докторите за линейките в столицата трябва да са 189, но назначените са едва 106. Сестрите вместо 121 са около 60, казва пред в. “Труд” д-р Георги Гелев, началник на столичната служба.

По тази причина реанимобилите в София, които поемат пациенти и от близките 34 села, са абсолютно недостатъчни.

Европейските стандарти изискват на всеки 100 000 души от населението да има по един реанимационен екип (с лекар, медсестра и шофьор).

Според последното преброяване в столицата живеят близо 1,3 млн. души, следователно реанимационните екипи трябва да са поне 13.

Отделно на всеки 30 000 столичани трябва да има и по един лекарски екип (линейка с доктор и шофьор) или още 43 реанимобила. Т.е. на София са й нужни най-малко 56 екипа.

“Вижте, щом работят 5 пъти по-малко от нужните лекари, не е възможно да няма проблеми”, казва д-р Гелев.

Първата причина, заради която той не може да привлече медици, е ниското възнаграждение. На начинаещ доктор, току-що излязъл от университета, в “Бърза помощ” предлагат заплата от 530 лв. А на лекар с 2 специалности - 800 лв., колкото в частни клиники се изкарват за седмица.

Възнаграждението за сестрите е 440 лв., а за шофьорите - 360 лв.

“Текучеството е много голямо. Десетки наши лекари отидоха да работят в Дания, Великобритания, Германия, Франция. А сестрите - в северните държави или в Италия”, допълва Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase