Снимка: Архив Булфото

Синдикалните организации към Министерството на вътрешните работи (МВР) се обявиха против обединяването на МВР болница с Военномедицинска академия (ВМА), съобщава Investor.bg.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов, министъра на здравеопазването Стефан Константинов и медиите организациите настояват за "сериозна публична дискусия“ с всички засегнати страни, публично оповестяване на финансовите задължения и на двете болници, както и прозрачност на процедурите за бъдещото обединение.

Полицейските синдикати искат още официално да се обяви какъв контингент от МВР ще има право да се лекува във Военна болница, ако двете лечебни заведения бъдат обединени.

Опасенията им са, че достъп до специализирана помощ ще имат само държавните служители в системата, на които се внасят осигуровки, а около 300 хиляди пенсионери и техните семейства, както и други служители на МВР ще останат извън обхвата на медицинските услуги, осигурявани от здравното заведение.

Още по темата
Синдикалните организации настояват да се изясни и съдбата на персонала в Медицинския институт на МВР.

В откритото писмо пише още, че болницата разполага с 800 души персонал – лекари, хабилитирани специалисти, други медицински кадри и администрация.

Полицейските синдикати се опасяват, че ВМА има апетити към МВР болницата заради огромните си задължения.

Те посочват, че по думите на военния министър Аню Ангелов 50% от дълговете на Министерството на отбраната са натрупани от ВМА, докато специализираната полицейска болница има 200 хил. лв. неразплатени разходи, които не са просрочени.

Синдикалните организации обясняват още, че МВР болницата притежава апетитни имоти – здравни заведения, минерални извори и санаториуми във Варна, Банкя и Хисаря.

В откритото писмо пише, че законово определеният основен контингент на МВР болницата са около 300 хил. души, но от близо 20 г. лечебното заведение преглежда, диагностицира и лекува и граждани, тъй като има сключени договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по 152 клинични пътеки.

В заключение полицейските синдикати смятат, че с обединението на двете лечебни заведения качеството на медицинското обслужване в никакъв случай няма да се подобри.

Миналия месец, по време на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване – перспективи и развитие", вътрешният министър Цветан Цветанов обяви сливането на Военномедицинска академия и Медицинския институт на МВР.

Той обясни сливането с мотив да се създаде „по-добре работещ механизъм за медицинско обслужване“ и да се оптимизират дейностите и на двете лечебни заведения.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase