Снимка: архив Булфото

Цистерна с химикали се обърна в района на гр. Дебелец, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инцидентът е станал около 0,48 часа тази нощ на пътя Килифарево – Велико Търново. Цистерната е препречила платното. Получил се е теч.

В 20-тонната цистерна има стирен. Веществото е лесно запалимо, дразни очите и дихателните пътища. В района са отчетени превишения на пределно допустимите концентрации за вредни емисии в атмосферата.

Над Дебелец е преминал отровен облак, но концентрацията на опасните вещества във въздуха е започнала да спада, съобщи пред агенция „Фокус” комисар Йордан Йорданов, началник на Областната служба по противопожарна безопасност и защита на населението във Велико Търново.

Евакуирани са 350 души, включително 51 деца от дома в Дебелец, като 20 от тях са бебета. Осем автобуса извозват хората от района.

Мястото на инцидента е отцепено в радиус 150-200 м и движението по пътя е спряно.

На мястото на произшествието работят 3 пожарни автомобила, един аварийно спасителен автомобил и един автомобил за химическа защита със 17 служители от пожарната във Велико Търново и 10 автомобила с 42-ма служители на полицията.

Създадена е организация за настаняване на евакуираните в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево.

Не е ясно какво е причинило катастрофата, но основната версия, по която полицията работи е, че шофьорът е заспал.

От водача е взета проба за алкохол, която е отрицателна, каза пред bTV директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase