Снимка: архив, Булфото

Данъчните в Пловдив се опитват да излязат по-хитри от търговците и да ги хванат в издънка. Над 130 проверки на инспекторите от Агенцията по приходите са направени на територията на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Обектите са проверени след края на официалното работно време на НАП.

„Всеки четвърти търговец, проверен след 17,30 часа от нашите инспектори, е хванат в нарушение”, съобщи за Dnes.bg говорителят на НАП-Пловдив Божана Илиева. 

С проверките се цели да се види дали се отчитат изрядно приходите от продажби, независимо от часовото време. Оказва се, че масово след 17,30 спира издаването на касови бележки. По тази причина са съставени 21 акта.

В момента в полезрението на НАП са търговски центрове, питейни заведения, хранителни и промишлени магазини, които работят до късно вечер. В Пловдив засега са проконтролирани 49 обекта, в 9 от тях са открити нередности.

„Целта на проверките е да се дисциплинира регистрирането и отчитането на приходите от покупко-продажби и съответно да се сведе до минимум укриването на дължими данъци и осигуровки”, каза още Божана Илиева.

Предстои да се направят проверки и по осигурителното законодателство, за да се проследи дали собствениците са подавали редовно и в срок информация в НАП за осигурителния доход на наетите от тях лица и дали са внасяли задължителните осигурителни вноски на служителите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase