37 спрени от движение автобуса и 374 съставени акта – това е резултатът от проверките на изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, които започнаха след тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, при която загинаха 8 души.

От началото на проверките, които започнаха на 20 юни, до днес инспекторите са проверили 3167 автобуса.

Най-честите нарушения са спукани спирачни дискове, износени гуми, просрочено време за управление от водачите.

Инспекторите са констатирали и случаи на непреминат годишен технически преглед, автобуси, които се движат стс спукани предни стъкла, счупени огледала за обратно виждане или без маршрутни разписания.

Най-много автобуси – 7, са спрени от движение в София, като констатираните нарушения са спукани дискове, счупени огледала, непреминат технически преглед, неукрепени седалки и незаверени тахографи.

Още по темата
На челните места по неизправни превозни средства се нареждат и Русе и Пловдив – с по 5 спрени автобуса, и Монтана с четири.

Най-много актове пък са съставени в Благоевград – 45, Варна – 26, Пловдив и Стара Загора – с по 24.
 
Масираните проверки на автобусите бяха разпоредени от транспортния министър Ивайло Московски. Акцията, която приключи на 26 юни, се проведе в цялата страна като инспекторите проверяваха автобусите на автогарите, както и на междинните спирки.

От транспортното министерство съобщават, че екипите ще продължат да извършват внезапни проверки на обществените превози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase